ثبت شرکت

امروزه با وجود قوانین و مقررات مربوط به ثبت شرکت، افراد می توانند به راحتی و به صورت آنلاین با ورود به سامانه ثبت شرکت ها، شرکت خود را ثبت نمایند و با دریافت کد تایید، مراحل ثبت شرکت را جهت رسمیت بخشیدن و قانونی شدن وجهه شرکت، تکمیل نمایند.
مراحل ابتدایی ثبت شرکت، آسان و سریع است. آنچه سخت و پیچیده است، مراحل بعدی و انجام امور قانونی در روند شفاف سازی، ثبت و نشر اطلاعات حسابداری و مالیاتی، سرمایه اولیه، صورت جلسات، قراردادها و اهداف تجاری و محصولات و خدمات قابل ارائه و هدف راه اندازی شرکت، سیاست های اقتصادی و …. می باشد. به همین دلیل سهولت ثبت شرکت، به معنای سهولت باقی امور نیست.
مراحل ثبت شرکت
با توجه به ایجاد سیستم جدید اینترنتی سامانه ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری، متقاضیان می توانند مراحل ثبت شرکت را از طریق سامانه اینترنتی http://sherkat.ssaa.ir انجام دهد.
مدارک مورد نیاز و شیوه نامه اجرایی ثبت شرکت و اطلاع رسانی و پیگیری درخواست ثبت شرکت در این سامانه موجود است.
مراحل ثبت شرکت
- در این سامانه فرمی ارائه می شود که متقاضی ثبت باید آن را تکمیل کند. اطلاعات متقاضی اولین موضوعی است که در فرم باید پر شود. نام شخص متقاضی تاسیس شرکت یا موسسه در این بخش وارد می شود. متقاضی باید سمت خود را مبنی بر اصیل یا وکیل بودن تعیین کند.
- مرحله بعد نام و اطلاعات شخص حقوقی یعنی شرکت است که در آن اسامی درخواستی ثبت می شود. لذا ابتدا نوع شرکت انتخاب می شود و بعد به ترتیب ۵ اسم پیشنهاد داده می شود. اسامی باید ریشه فارسی داشته باشد، با شئونات منافات نداشته باشد، اسم خاص داشته باشد و تکراری نباشد. صاحبان و شرکای شرکت باید در انتخاب نام شرکت بسیار دقت نمایند. برخی شرکت هایی که در این امر عجله می کنند بعد از مدتی مجبور به تغییر نام می شوند. نامی که با رعایت قوانین برای شرکت انتخاب می شود باید در عین جذابیت، برازنده شرکت و صاحبان آن نیز باشد. برخی فکر می کنند با افزودن پیشوند یا پسوند به نام شرکت دیگر نام جدیدی می شود برای شرکت نام جدید انتخاب کردند. در حالی که قانون تجارت این موضوع را منع کرده است. طبق قانون تجارت، نام انتخابی برای شرکت باید حداقل دارای سه واژه خاص باشد که عین یا مشابه آن قبلا ثبت نشده است. این موضوع در گذشته وجود نداشت و نام شرکت ها حتی تک واژه ای بود اما با افزایش تعداد شرکت ها سه واژه ای بودن، از قوانین ثبت شرکت قرار گرفت.
- بعد از انتخاب نام، در کادر مربوط به موضوع، نوع و مدت فعالیت و وضعیت مجوز، براساس اینکه محدود یا نامحدود است انتخاب می شود. در شرح فعالیت نیز اگر موضوع فعالیت نیاز به توضیح داشته باشد توضیحات لازم توسط متقاضی ارائه می شود.
- مرحله بعد ورود به صفحه اطلاعات مرکز اصلی می باشد. در این قسمت اطلاعات مربوط به کد پستی و شماره تلفن و نشانی مرکز اصلی تکمیل می شود. شماره فکس و نشانی سایت و پست الکترونیکی نیز در صورت وجود، در همین صفحه وارد می گردد.
- سپس سامانه وارد صفحه سرمایه شخص حقوقی (شرکت) می شود. در این صفحه نوع سرمایه مانند سرمایه نقدی یا غیر نقدی، سهام با نام یا بی نام انتخاب می شود. ارزش ریالی هر سهم نیز باید مشخص شود.
- بعد از تکمیل فرم در مرحله بعد، صفحه مربوط به اشخاص باز می شود. منظور از اشخاصی هستند که در شرکت دارای سمت می باشند و به دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیم می شود. در قسمت شخص حقیقی باید اطلاعات شخص خواسته شده تکمیل گردد و اگر نوع شخص حقوقی باشد کادرهایی مانند تابعیت، شناسه ملی و… فعال می شود که باید پر شود. سپس با کلید ثبت اطلاعات این اطلاعات ذخیره می شود. بعد از طی این مراحل، باید اطلاعات مربوط به سرمایه و سهام شخصی که در صفحه اشخاص وارد شده در کادر مربوطه پر شود.
- قسمت بعدی مربوط به سمت شخص در شرکت یا موسسه است. سپس تاریخ شروع و پایان اعتبار سمت با توجه به تاریخ شروع مشخص می شود. وضعیت حق امضا نیز نشان می دهد که شخص، از افراد دارای حق امضا در شرکت است یا نه.
- در صفحه مربوط به شعب، اگر شرکت نیاز به تاسیس شعبه دارد، اطلاعات آن باید وارد شود و در قسمت مربوط به سمت ها در شعب، سمت شخص و مدت تصدی تعیین می شود. در صفحه روزنامه، روز و ماه شروع سال مالی در کادر مربوطه پر می شود. همچنین در این صفحه اطلاعات روزنامه شرکت با انتخاب از فهرست مشخص می شود.
- در مرحله بعد وارد صفحه اظهارنامه می شود که متقاضی باید متن اظهارنامه را وارد کند. می توان اطلاعات را تایپ کند و یا از نمونه موجود در سیستم استفاده کند.
- سپس وارد صفحه اساسنامه می شود که اساسنامه شرکت را باید ارائه دهد. سپس متقاضی باید کپی برابر اصل اساسنامه شرکت را در سایت اداره ثبت شرکت ها بارگذاری نماید.
- در مرحله بعد با ورود به صفحه مدارک با توجه به نوع شرکت، مدارکی که باید ارائه شود، نشان داده می شود. عدم تایپ کامل متن صورتجلسه در قسمت تعیین شده باعث رد و عودت اصل صورتجلسه می شود.
- وقتی اطلاعات نهایی توسط متقاضی به صورت کامل و با دقت در سیستم وارد شد، سامانه تایید پذیرش را نشان می دهد و متقاضی باید به دقت آن را مطالعه کند. از این جا به بعد متقاضی می تواند با ورود اطلاعات در سامانه اینترنتی و دریافت کد رهگیری از طریق سامانه، تصمیمات اخذ شده را پیگیری و از محتوای آن مطلع شود.
- بعد از تکمیل اطلاعات در سامانه و پذیرش اینترنتی و اخذ تاییدیه پذیرش، باید نسخه های اصلی صورت جلسات تنظیم شده و ضمائم آن ها به آدرس ذکر شده در تأییدیه پست شود و از مراجعه حضوری جهت تحویل مدارک ثبت شرکت خودداری شود. لذا با تکمیل فرم ها و ارسال آن به اداره ثبت شرکت ها اگر صورتجلسه ناقص باشد، برای متقاضی ابلاغ رفع نقص ارسال می شود که باید رفع نقص انجام شود. اگر صورتجلسه تایید شود، جهت صدور آگهی به روزنامه ارسال می گردد. اما اگر صورتجلسه رد شود، دلایل رد صورتجلسه طی ابلاغیه ای به متقاضی اعلام می شود تا نسبت به صدور صورتجلسه جدید اقدام نماید. بنابراین با پذیرش، مسئول اداره، دستور ثبت در دفتر ثبت شرکت ها را صادر می کند.
- اقدام نهایی، تحریر و صدور آگهی تاسیس شرکت است که آخرین مرحله جهت ثبت شرکت محسوب می شود. با اینترنتی شدن روند ثبت شرکت، این کار دیگر سخت نیست، و متقاضی با تکمیل فرم های مربوطه، می تواند به راحتی به ثبت شرکت اقدام کند.

خدمات پس از ثبت شرکت
♦رتبه بندی شرکت: رتبه بندی شرکت، معیاری برای سنجش توانایی های یک شرکت برای انجام پروژه های مختلف است.
♦اخذ کارت بازرگانی: کارت بازرگانی نوعی مجوز است که به منظور صادرات و واردات و توسط اتاق بازرگانی، صادر می شود و به دارنده آن این امکان را می دهد تا اقدام به ثبت سفارش و صادرات و واردات بنماید. یکی از ضرورت های شرکت های فعال در بخش بازرگانی، دریافت کارت بازرگانی است
♦دریافت کد اقتصادی: مطابق قانون کلیه اشخاص حقوقی اعم از شرکت ها و موسسات غیرتجاری باید کد اقتصادی دریافت کنند. این کد، مشخصه مالیاتی مودیان مالیاتی محسوب می شود و ارسال اظهارنامه مالیاتی بدون کد اقتصادی ممکن نیست.
♦پلمپ دفاتر قانونی: پلمپ دفاتر شامل دفتر روزنامه و دفتر کل یکی از وظایف قانونی و همه ساله شرکت ها و بازرگانان است.
انحلال شرکت
همانطور که ثبت قانونی یک شرکت مهم است، ثبت عدم فعالیت و انحلال آن نیز بسیار مهم است. چرا که مانع هر نوع سو استفاده احتمالی در آینده خواهد شد. شرایط انحلال شرکت می تواند با اراده افراد و شرکاء ایجاد شود و یا از اراده آن ها خارج باشد.
انحلال شرکت به علل مختلفی می تواند اتفاق بیافتد. این دلایل می تواند دستیابی به هدف شرکت، عدم امکان دستیابی به اهداف شرکت یا انقضاء مدت فعالیت شرکت، خارج شدن یا فوت یکی از اعضا و یا ورشکستگی یکی از آن ها باشد. در مواد ۲۷۰ تا ۲۹ قانون تجارت به روش ابطال ثبت شرکت ها پرداخته شده است.
اگر به هر دلیلی صاحبان شرکت قصد اتمام فعالیت و انحلال شرکت را داشته باشند، باید با روش اعلام انحلال شرکت آشنا باشند. روش های انحلال در قانون تجارت با توجه به نوع شرکت ثبتی بیان شده است.
موارد انحلال شرکت
همان طور که تشکیل شرکت ناشی از اراده شرکا می باشد، انحلال آن نیز با اراده شرکا ممکن است. هرچند ممکن است، وقایع دیگری هم حادث شود که انحلال شرکت را به دنبال داشته باشد. قانون گذار به موارد انحلال شرکت در قانون تجارت پرداخته است که عبارتند از:
♦ انحلال با اراده و رضایت شرکاء
در صورتی که شرکت، مدت مشخصی برای فعالیت داشته باشد و این مدت به پایان برسد نیازی به رضایت شرکاء بر اتمام فعالیت نیست و شرکت بعد از انقضاء مدت منحل می شود. بنابراین رضایت به انحلال شرکت زمانی مطرح می شود که شرکت برای مدت نامحدود تشکیل شده باشد و یا مدت شرکت به پایان نرسیده باشد.
بنابراین طبق مواد ۱۶۱، ۱۳۶ و ۱۸۶ قانون تجارت اگر قبل از اتمام زمان فعالیت شرکت، تمام شرکاء به انحلال شرکت رضایت دهند، شرکت منحل خواهد شد. انحلال شرکت با تغییر اساسنامه نیز ممکن است. به این صورت که در اساسنامه، مدت شرکت کاهش یابد. البته تمام این موارد جهت انحلال شرکت باید به ثبت و اطلاع عموم برسد در غیر این صورت این تغییرات در برابر اشخاص ثالث بلااثر خواهد بود
♦ انحلال به اراده یکی از شرکاء
طبق قانون تجارت در صورتی که یکی از شرکاء قرارداد شرکت را فسخ کند، منوط بر اینکه شرکت برای مدت معینی تشکیل نشده باشد. با این وجود برای آنکه شریکی از این حق فسخ خود سوء استفاده نکند، طبق قانون شریک در صورتی می تواند از حق فسخ استفاده کند که اساسنامه این حق را از او سلب نکرده باشد.
از سوی دیگر این فسخ نباید ناشی از قصد اضرار به شرکاء باشد. قانون به اشخاص اجازه نمی دهد که در راه اعمال حق خود به سوء استفاده بپردازند. تشخیص اضرار فسخ برای شرکاء با دادگاه است.
تقاضای فسخ باید از ۶ ماه قبل به صورت کتبی به شرکاء اعلام شود.
از آنجا که طبق اساسنامه سالیانه باید حساب شرکت مورد رسیدگی قرار گیرد، فسخ در زمان اتمام محاسبه سالانه انجام می شود. وجود این امر در واقع تاکید قانون گذار بر حفظ حقوق اشخاص ثالث است و قاعده ای است که جنبه نظم عمومی دارد و شرکاء نمی توانند بر خلاف آن، توافق نمایند.
بنابراین درخواست قانونی فسخ شرکت، منجر به انحلال شرکت خواهد شد و اگر دیگر شرکاء بخواهند فعالیت شرکت را ادامه دهند باید شرکت جدیدی تاسیس کنند.
♦ انحلال به علت از بین رفتن یکی از عناصر شرکت
از آنجا که شرکت قراردادی است که به سبب آن دو یا چند نفر یک شخص حقوقی را ایجاد می کنند تا فعالیت خاصی را در زمان مشخص به انجام برسانند و در سود و زیان آن سهیم شوند. لذا از بین رفتن هر کدام از این عناصر تشکیل دهنده، موجب انحلال شرکت خواهد شد.
♦ انتفای تعدد شرکاء
در قانون ایران، شرکت با یک شریک معتبر نیست و شرکت در صورتی تشکیل می شود که حداقل دو شریک بر تشکیل آن توافق کنند و هر زمان بعد از تشکیل شرکت، تعدد شرکاء از بین برود و یک شریک باقی بماند، شرکت خود به خود منحل می شود و نیازی به مراجعه به دادگاه برای انحلال شرکت نیست.
انتفای تعدد شرکاء مخصوصا زمانی واقع می شود که پدری و تک فرزند او یک شرکت تاسیس کنند و پدر فوت کند. در این حالت، تک فرزند مالک سهم پدر می شود و در نتیجه سهم پدر به او می رسد و مالکیت مشاع اتمام می یابد و دیگر شرکتی وجود ندارد.
♦ حذف نوع شرکت در قانون
هرگاه قانون گذار نوع شرکتی که تاکنون وجود داشته را به صورت قانونی حذف کند، شرکت خود به خود منحل خواهد شد. نمونه بارز آن، شرکت های سهامی موضوع قانون تجارت ۱۳۱۱ است که با جانشینی شرکت های سهامی عام و خاص، از قانون حذف شد.
♦ انتفای موضوع شرکت
موضوع شرکت دو مفهوم متفاوت دارد شامل مجموعه اموال شرکت و فعالیت مورد هدف شرکت. بنابراین شرکت، با تحقق هدف و یا عدم امکان تحقق آن، یا ممنوعیت قانونی نوع فعالیت شرکت، منحل خواهد شد.
از میان رفتن کامل دارایی شرکت نیز طبق مقررات عام قانون مدنی سبب از بین رفتن قرارداد شرکت می شود.
♦ انقضای مدت شرکت
اگر برای شرکت مدت معینی مشخص شده باشد و با انقضای مدت، شرکاء بر تمدید توافق نکنند، شرکت منحل می شود.
♦ ورشکستگی
ورشکستگی شرکت تجارتی یعنی شرکت از پرداخت بدهی وجوهی خود برنیاید. با توجه به اینکه حکم ورشکستگی به طور موقت قابل اجراست، انحلال شرکت از زمانی محقق می شود که حکم دادگاه اول صادر شده است و ضرورتی ندارد که حکم با گذراندن مراحل قانونی قطعی شده باشد.
با انحلال شرکت به دلیل ورشکستگی، تصفیه اموال طبق مقررات مربوط به ورشکستگی انجام می شود.
لذا اگر طلبکاران شرکت توافق کنند با شرکت قرارداد ارفاقی ببندند شرکت دیگر منحل نمی شود، مگر آنکه به تعهدات قرارداد ارفاقی عمل نکرده باشد و یا قرارداد ارفاقی به دلیلی باطل اعلام شود.
♦ انحلال با دلایل موجه
این مورد که در واقع یکی نوع حق فسخ محسوب می شود از مواردی است که به خواست یکی از شرکاء انجام می شود. این حق جنبه قانونی دارد، بنابراین، برای اعمال آن باید شرایط قانونی محقق باشد. در نتیجه، این حق فسخ باید توسط دادگاه اعلام شود و موارد آن را دادگاه معین می کند.
به موجب ماده ۱۳۶ قانون تجارت، حکم ورشکستگی شرکت تضامنی در صورتی صادر می شود که یکی از شرکاء به دلایلی، انحلال شرکت را از دادگاه درخواست نماید و دادگاه آن دلایل را موجه بداند و حکم به انحلال دهد. این قاعده حقوق تجارت مبتنی است بر قاعده کلی که اگر در یک معامله یکی از طرفین به تعهدات خود عمل نکند، طرف دیگر می تواند به قرارداد پایان دهد.
دلیلی که سبب حق شریک به درخواست انحلال می شود باید موجه باشد، اما قانون گذار موارد دلیل موجه را ذکر نمی کند و لذا تشخیص موجه بودن دلیل با قاضی است.
دلیل موجه می تواند ناسازگاری شرکاء باشد یا امری که ادامه شرکت را سخت و با ضرر دائمی همراه کند، مانند موردی که بخش عمده ای از فعالیت شرکت، غیر قانونی اعلام شود، در اینجا ادامه کار شرکت نفعی برای شرکا ندارد، و شریکی که ادامه فعالیت شرکت به ضرر اوست می تواند تقاضای انحلال شرکت را بدهد.
♦ اخراج شریک
طبق قانون تجارت، اگر رفتار نامناسب یکی از شرکاء، دلیل تقاضای انحلال توسط یکی دیگر از شرکاء باشد، دادگاه می تواند به جای صدور حکم انحلال، حکم به اخراج شریک مزبور دهد.
تقاضای اخراج حتما باید از جانب شرکاء طرح شود. با اخراج شریک متخلف، ادامه فعالیت شرکت در صورتی ممکن است که بعد از خروج شریک، حداقل دو شریک در شرکت باقی بمانند والا شرکت منحل می شود.
♦ انحلال به دلیل وضعیت یکی از شرکاء
مواردی مانند فوت، حجر و عجز شریک از پرداخت دیون شخصی خود، ممکن است موجب انحلال شرکت شود.
با فوت یا حجر یکی از شرکای ضامن، شرکت خود به خود منحل می شود. اما سایر شرکاء می توانند بر بقای شرکت با قائم مقام متوفی توافق کنند. شرکاء باید در مدت یک ماه از تاریخ فوت، رضایت یا عدم رضایت خود را در مورد بقای شرکت به طور کتبی اعلام نمایند و سکوت در مدت مذکور نشانه رضایت است. اگر قائم مقام متوفی رضایت خود را اعلام کند در نفع و ضرر این مدت با شرکت سهیم است اما در صورت اعلام عدم رضایت فقط در نفع شرکت در این مدت شریک است.
اما در شرکت های مختلط غیرسهامی و با مسئولیت محدود، فوت یا حجر یا ورشکستگی شریک، موجب انحلال شرکت نمی شود.
قانون تجارت در مورد عجز یکی از شرکاء از پرداخت دیون دو مورد را از یکدیگر تفکیک کرده است:
۱-شریک تاجر باشد و قادر به پرداخت دیون خود نباشد، حکم ورشکستگی اش صادر می شود. در این صورت، صدور حکم انحلال شرکت مجاز است.
۲-شریک تاجر نباشد که در این صورت حکم ورشکستگی او را نمی شود صادر کرد. بنابراین، انحلال شرکت به سبب ورشکستگی مورد پیدا نمی کند. با این وجود اگر طلبکاران شریک نتوانسته باشند طلب خود را از اموال شخصی او وصول کنند و سهم مدیون از منافع شرکت، کافی برای پرداخت طلب آن ها نباشد، می توانند انحلال شرکت را تقاضا کنند، منوط به اینکه حداقل ۶ ماه قبل، قصد خود را به وسیله اظهارنامه رسمی به اطلاع شرکت رسانده باشند.
در این صورت، شرکت یا بعضی از شرکاء می توانند تا زمانی که حکم انحلال صادر نشده با پرداخت طلب طلبکاران تا حدود سرمایه مدیون در شرکت، یا جلب رضایت طلبکاران، از انحلال شرکت جلوگیری کنند.
البته در این مورد شرکاء می توانند سهم شریک مدیون را از شرکت نقدا پرداخت کنند و او را از شرکت خارج کنند. در شرکت های مختلط غیرسهامی، نه ورشکستگی و نه عجز شریک از پرداخت دیون سبب انحلال شرکت نخواهد بود.
♦ انحلال شرکت تجاری به دلیل عدم ثبت
هر شرکتی که تشکیل می شود با ثبت شدن، رسمیت پیدا می کند. همانطور که شخص حقیقی دارای هویت و مشخصات شناسنامه ای است که سازمان ثبت احوال ثبت می شود، شخص حقوقی نیز با انتخاب نام شرکت و ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به هویت خود رسمیت بخشد و به واسطه آن می تواند از امتیاز و مزایای آن استفاده نماید.
شرکتی که در اداره ثبت شرکت ها ثبت نشده باشد، ممکن است با خطر انحلال مواجه شود. ماده ۲ قانون ثبت شرکت ها، ثبت شرکت های تجاری را الزامی دانسته و برای مدیران شرکتی که به ثبت نرسیده باشد، جزای نقدی تعیین نموده است و بیان کرده در صورت تقاضای مدعی العموم، حکم انحلال شرکت متخلف نیز صادر خواهد شد. مفهوم این قسمت ماده این است که تا وقتی دادستان انحلال شرکت را درخواست نکرده و دادگاه حکم به انحلال نداده، شرکت تشکیل شده محسوب می شود اما اگر دادستان درخواست انحلال شرکت را داشته باشد، به صرف تقاضای او و فقط به این دلیل که شرکت به ثبت نرسیده است، منحل خواهد شد و دلیل دیگری برای صدور حکم انحلال شرکت لازم نیست.
♦ انحلال ناشی از انقضای مدت و انجام موضوع شرکت
ماده ۱۹۹ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مقرر می دارد: شرکت سهامی در ۵ مورد منحل می شود که دو مورد آن عبارتست از:
۱- وقتی که شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است انجام داده یا انجام آن غیرممکن شده باشد.
۲- در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل گردیده و آن مدت منقضی شده باشد مگر اینکه مدت، قبل از انقضا تمدید شده باشد و …
از ظاهر این ماده مشخص می شود که انحلال ناشی از انقضای مدت، انجام موضوع و یا ناممکن شدن انجام موضوع از اسباب انحلال قهری شرکت است اما به موجب ماده ۲۰۱ این قانون چنانچه هریک از بندهای ۱ و ۲ ماده ۱۹۹ محقق گردد اما مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی جهت انحلال شرکت تشکیل نشود و یا در صورت تشکیل، رای به انحلال ندهد، هر ذینفع می تواند از دادگاه تقاضای صدور حکم انحلال را داشته باشد.

آثار انحلال یک شرکت
پس از اعلام انحلال شرکت، اموال آن شرکت به صورت معلق در می آید تا برای پرداخت بدهی تعیین تکلیف شود و سپس طبق سرمایه و سهامی که شرکاء دارند این اموال بین آن ها تقسیم خواهد شد
با انحلال سمت های کاری افراد سلب شده و تنها مدیر تصفیه می تواند تمام امور را به نحوی که تخصص دارد ساماندهی نماید. بعد از اعلام انحلال شرکت تنها فعالیت های اجرایی و پروژه هایی که در حال انجام است باید تمام شود، زیرا شرکت نسبت به آن ها متعهد است و باید تا اتمام عملیات وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهد.
بعد از انحلال شرکت قرارداد همکاری جدیدی منعقد نمی شود. با انحلال شرکت، ممکن است طبکاران برای مطالبه حقوق خود به شرکت و مدیر تصفیه مراجعه کنند.
به همین جهت بررسی بدهی های شرکت امری مهم است که توسط مدیر تصفیه انجام می شود. تصفیه یکی از مسائل ضروری و مهم شرکت است که باید توسط متخصصان و مدیران تصفیه انجام شود. مدیر تصفیه از زمان انحلال شرکت، یک سال زمان دارد تا نسبت به پرداخت بدهی ها اقدام نماید و در صورت نیاز به زمان بیشتر باید درخواست کتبی بر تمدید زمان فعالیت خود، ارائه دهد. همچنین در صورت صلاحدید سهامداران نیز این اتفاق می افتد و به مدیر تصفیه زمان بیشتری داده می شود.
بعد از انحلال شرکت تا مدت ۱۰ سال مدارک ثبتی شرکت در حوزه مربوط به اداره ثبت شرکت بایگانی و نگهداری می شود.
در واقع تصفیه شرکت فرآیندی است به واسطه آن فعالیت شرکت خاتمه یافته و دارایی های شرکت میان شرکاء، سهامداران و اعضای شرکت تقسیم می شود. در برخی موارد به انحلال شرکت، تصفیه نیز گفته می شود که این نامگذاری درست نیست زیرا انحلال شرکت بعد از تصفیه کامل انجام می گیرد.
تغییرات شرکت
تمام تغییرات مربوط به افزایش یا کاهش سرمایه شرکت، موضوع و آدرس شرکت، تبدیل سهام شرکت به با نام و بی نام، انتخاب یا تمدید بازرسان، تغییر حق امضا شرکت، تغییر یا تمدید هیئت مدیره شرکت، تغییر مواد اساسنامه شرکت، ورشکستگی و ابطال و انحلال شرکت باید سریعا ثبت شود. ایجاد این تغییرات تنها با تصویب مجمع عمومی فوق العاده و یا هیأت مدیره امکان دارد. این تغییرات، باید طبق قانون تجارت به ثبت برسند و ثبت آن ها نیاز به تدوین و تنظیم صورتجلسه دارد. ثبت این تغییرات با توجه به وجود سامانه الکترونیکی، کار سختی نمی باشد و اشخاص به راحتی می توانند امور مربوط به ثبت تغییرات شرکت را با مراجعه به پایگاه اینترنی http://irsherkat.ssaa.ir انجام دهند.

مدارک لازم جهت ثبت تغییرات شرکت
♦ تنظیم صورت جلسه های تغییرات شرکت
♦ مدارک شناسایی سهامداران و شرکاء
♦ اسناد شرکت شامل اساسنامه و …
♦ روزنامه رسمی تاسیس یا آخرین تغییرات شرکت
مراحل ثبت تغییرات شرکت
به طور کلی و خلاصه مراحل ثبت تغییرات شرکت عبارتست از:
♦ تصویب تغییرات به وسیله هیأت مدیره شرکت.
♦ تهیه و تنظیم صورتجلسه تغییرات.
♦ تشکیل مجمع عمومی عادی یا فوق العاده با توجه به نوع تغییر.
♦ امضا و تایید صورتجلسه به وسیله شرکا یا سهامداران.
♦ ارائه صورتجلسه به اداره کل ثبت شرکت ها
♦ درج آگهی صورتجلسه توسط اداره ثبت شرکت ها
♦ پرداخت هزینه های مربوطه.
♦ پرداخت هزینه روزنامه رسمی
♦ دریافت آگهی قوه قضائیه.
♦ دریافت روزنامه رسمی.